Mint már azt sokan tudják éppen Törökországban tengetem napjaimat: mégpedig Adana városában. Megérne egy külön posztot az itteni kultúra és mindennapi élet, de most próbálok csak a történelmére szoritkozni és azt is csak röviden - meg ne ártson.

Akit érdekel az kattintson az erre tovább gombra :)

 

Nos, Adana Törökország egyik legnagyobb városa, olyan 2,5 milliós lehet a lakossága (és hogy miért kb.: ők vhogy nem számolják bele a kurd lakosságot...). Adana maga a tartomány neve is, amely magába foglalja az antik Kilikia régióját is. 

Mondhatni ennek a régiónak is szines a történelme, találkozunk benne hettitákkal, asszírokkal, perzsákkal, görögökkel, rómaiakkal, kalózokkal, szeldzsukokkal, oszmánokkal és akkor még csak a középkor feléig jutottunk el :) pedig az új és legújabb kori történelme is izgalmas a tartománynak és egyben a városnak is.

Lássuk az eredetet: Ahogy én itt hallottam több verzió létezik arról, hogy honnan is kapta a nevét a hely, de a hivatalos - és egyben legtöbbek által elfogadott- verzió szerint Adanusról, Uránusz isten fiáról nevezték el. És már a neolitikumban is lakták a területet - aminek a nyomai máig megtalálhatóak Adana város központjában (kb. Kr.e. 6000-re megy vissza a történet)

Adana a Kiznuwatna királyság központja volt, és Kr.e.1350-ben a Hettita Birodalom része volt. A 9. században az asszírok foglalták el a területet, majd a perzsák a 7.ben.

A városkát megemlítik pl. a Gilgames eposzban, vagy éppen az Iliászban is

333-ban - ami ugye Nagy Sándor szempontjából fontos időpont - itt szállásolták el Adanában a hellén csapatokat, majd Issos után el is foglalta Nagy Sándor a területet. A hellén vezér halála után a szeleukidák kezére került a régió és a város.

Adana fontos szerepet játszott a Római Birodalomban is: a keleti birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi központjává vált. Ciceró, akit nem kell bemutatni, például kormányzója volt a régiónak az első században (Kr.e).

A római korszakot követte szaszabian (i.sz. 260-tól), majd a bizánci a 4. századtól egészen a 11. századik egy kis megszakitással a 8. században, amikor is az abasszidák szállták meg a területet. Az 1100as években a szeldzsukok foglalták el, majd őket követően az örmények uralták a területet. Egészen addig, mégnem a 14. században jöttek a mamelukok és igy vált végleg török fennhatóságúvá a régió. A török fennhatóság alatt mondhatni egy teljesen új civilizációt épitettek fel az emberek akik Közép-Ázsiából Cukurova területére vándoroltak.

A Ramazanoglu fennhatóság 1352-ben kezdődött és egészen 1517-ig tarott, amikor is Selim szultán - aki éppen Egyiptomot készült elfoglalni - az Oszmán Birodalomhoz csatolta Adanát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaaetas.blog.hu/api/trackback/id/tr141442567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása