Egyedüálló kiállítás tekinthetnek meg az érdeklődők a párizsi Grand Palais-ben, hiszen a tárlat főszereplői az Athos-hegyen található kolostorok ereklyéi.

    A kiállított 183 tárgy - amelyek a 9-18. század között keletkeztek - először hagyták el a kolostorokat, és a szigetet is.

   Ami igazán egyedülállóvá és érdekesség teszi az eseményt, hogy így már nők is láthatják ezeket a kincseket: ikonokat, kéziratokat, liturgikus tárgyakat. Mint köztudott az Athos-hegyi Köztársaságba nőneműek nem tehetik be lábukat (még a lány macskákat se tűrik meg...)

 A kiállításról és a kolostorokról részletesebben ezután:

 

 

     Az Áthosz-hegy és a bizánci birodalom: a Szent Hegy kincsei című kiállításon az észak-görögországi szerzetes köztársaság húsz kolostora közül kilenc kincsei csodálhatók meg. A thesszaloniki múzeum kurátorai által válogatott anyag először hagyja el Görögországot, sok darabja pedig magát a Szent Hegyet is.

A kiállítás részletesebb leírása megtalálható a Múlt-kor portálon:

www.mult-kor.hu/20090410_interaktiv_popakaland_parizsban

 

A különös, illetve egyedülálló ortodox kolostorok történetéről, mindennapjairól pedig egy linkcsokorral szolgálunk.

 www.inathos.gr/

 hu.wikipedia.org/wiki/Athosz-hegyi_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g

greekland.hu/latnivalok/index.php

www.museum.hu/museum/temporary_hu.php

athos.jassas.net/english/monksrepublic/

www.sacredsites.com/europe/greece/mount_athos.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaaetas.blog.hu/api/trackback/id/tr121061323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása