Új rovatot szeretnénk indítani, mégpedig a Könyvajánlót. Mi sem hasznosabb mint történelemmel kapcsolatos munkákat olvasni. Talán egy-egy ilyen ismertető hatására néhányan kézbe veszik az említett műveket.

    Próbálunk válogatni a különböző műfajú könyvek között, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőbb olvasmányt. Reméljük, hogy ezáltal sok új ismeretre tehet mindenki szert.

Elsőként egy rendhagyó művel foglalkoznánk.

A korszak koraújkor, a helyszín Franciaország, főszereplő egy egyszerű paraszt.

   Érdekes egyáltalán ez a történet? Mondhatnánk így első pillantásra, hogy nem. Kit érdekel egy egyszerű paraszt élete, mit számít az a világtörténelemben? Nos, rá kell jönnünk, hogy igenis érdekes és számít.

 

   Történetünk főhőse Martin Guerre, aki családjával együtt Artigat-ban élt. Az elvándorolt baszk család sarja az új környezetben is megtalálta helyét, mondhatnánk példás életet élt. Egy jólmenő gazdaságot irányított, szép felesége volt, köztiszteletnek örvendett. Egyetlen egy problémája volt csak: nem tudott gyermeket nemzeni. Éveken át "rontás" ült a családi fészken, majd végül nyolc év után, "varázslat" segítségével sikerült mégis összehozni egy fiúgyermeket, a kis Sanxit.

Ám ezzel nem jöttek rendbe a dolgok: az évek során elszenvedett megaláztatás, a munkába való megcsömörlés és még számos oka lehetett annak, hogy Martin nem érezte boldognak magát. A külvilág számára tisztes családapa, és gazdag paraszt egy szép napon fogta magát és eltűnt. Elhagyta feleségét, gyermekét, családját, birtokát.

Évek teltek el, majd bekövetkezett az, amire senki se számított már: Martin Guerre visszatérése. Azonban három évi boldog házasság után egyszercsak érkezik a bíróság felé egy bejelentés: Martin Guerre egy imposztor.

   Innentől válik igazán érdekessé a történet. (nem lőjük le természetesen a poént, mindenki olvassa csak szépen el) Natalie Zemon Davis könyveének a segítségével belepillanthat az olvasó a 16. századi francia paraszti világba. A bírósági feljegyzések és tanúvallomások sokaságából kirajzolódik minden idők egyik legérdekesebb esete és egyben egy értékes korrajz is. Nem csoda, hogy számos szerzőt a történet megírására ihletett. Már az egyik bíró maga is, nemsokkal az eset lezáródása után megírta a saját változatát. A történet hamar elterjedt Franciaországban, hogy aztán hódító útjára induljon, és századokon át megőrizze kiérdemelt helyét a történelmi emlékezetben.

Martin Guerre történetét az évszázadok során számos alkalommal feldolgozták különböző formában. A könyvek mellett született belőle film (nem mellesleg Gerard Depardieu főszereplésével), színdarab, operett és még musical is.

   Egyszóval érdemes kézbe venni a könyvet (nem hosszú, nem kell megijedni) és elolvasni, igazán szórakoztató olvasmány. És mint mindig, meg kell állapítanunk, hogy a könyv, jobb mint a film (bár azt is Zemon Davis forgatókönyve alapján készítették).

Natalie Zemon Davis Martin Guerre visszatérése c. könyv az Osiris Kiadó Mikrotörténelem sorozatában jelent meg.

 

 Végezetül egy videó, amely a szerzővel készített interjút tartalmazza:

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaaetas.blog.hu/api/trackback/id/tr761044767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása